Gefeliciteerd met jouw nieuwe plank!

 

Voordat je jouw nieuwe plank voor de eerste keer gaat gebruiken, is het aan te raden om hem te behandelen met olie. Hiermee vorm je een beschermlaag en voorkom je dat de plank uitdroogt. Droogt de plank uit, dan heb je kans dat hij krom trekt of zelfs breekt.

Voor het behandelen van de plank, gebruik je oliën zoals arachideolie, walnootolie en druivenpitolie. Gebruik geen olijfolie om de plank in te oliën. Olijfolie heeft eigenschap om te gaan plakken en trekt uiteindelijk insecten aan.

 

Hoe maak je de plank schoon?
Pak een citroen en knijp deze over de plank uit. Strooi hier bovenop een eetlepel zout en wrijf dit met keukenpapier of een schone doek in. Als je dit hebt laten intrekken, dan spoel je de plank af met warm water en laat deze helemaal drogen.
Als de plank droog is, dan giet je voorzichtig 2 eetlepels olie over de plank en wrijf dit goed in met keukenpapier of een schone doek. Laat de olie hierna zo’n 20 minuten intrekken. Herhaal dit 2 tot 3 keer en hierna is jouw plank klaar voor gebruik.

Om zo lang mogelijk plezier van je plank te houden, herhaal je bovenstaande ongeveer 1 keer per 2 tot 3 maanden.

 

Andere punten van aandacht:
Laat de plank niet drogen op een warme plek zoals de verwarming of in de zon. Doe je dit wel, dan heb je de kans dat hij krom trekt en/of breekt.
Wanneer je klaar bent met het gebruiken van je plank, was je hem direct af. Op die manier voorkom je dat etensresten het hout aantasten.
Let op: stop je plank nooit in de vaatwasser! Hier wordt de plank met teveel en te heet water afgewassen. Ook de bijtende stoffen in het vaatwasblokje zijn slecht voor de plank. Afwassen kun je het beste doen met warm water en een spons.